Supë me hithra

30 Shtator 2023, 08:14 / RECETA ALFA ALFA PRESS

Supë me hithra
Përbërësit

320 gram oriz Baldo
20 gram qepë
50 gram proshutë
50 gram djathë parmixhano
40 gram gjalpë
200 gram hithra të pastra
100 gram domate

Udhëzimet

Qëroni domatet; hiqni farat dhe i prisni në kubikë.
Pritini proshutën në shirita. Lani dhe copëtoni hithra.
E skuqim qepën me proshutën dhe gjysmën e gjalpit; shtoni domatet dhe lërini të thahen për disa minuta.

Më pas hidhni lëngun dhe shtoni hithrat; pas 10 minutash zierje shtojme orizin dhe e kaurdisim sipas orarit te treguar ne paketim.
Dy minuta para përfundimit të zierjes, shtoni gjalpin e mbetur dhe djathin e grirë.

shënim
Varietetet e ndryshme të orizit kërkojnë kohë të ndryshme gatimi. Kjo recetë tregon kohën e gatimit për të gjithë pjatën. Nëse dëshironi orizin al dente, duhet të respektoni kohën e gatimit të orizit që nga momenti kur shtohet në ujë të valë ose lëng mishi. Kohët ndikohen edhe nga sasia dhe cilësia e erëzave që bien në kontakt me orizin gjatë gatimit.
Kohët e gatimit për varietetet e orizit të përdorura në librin e recetave:
Carnaroli: 18 minuta për rizoto, 16 minuta për orizin e zier.
Arborio: 17 minuta për rizoto, 16 minuta për oriz të zier
Romë – Baldo: 17 minuta për rizoto, 15-16 minuta për orizin e zier.
Vialone Nano: 17 minuta për rizoto, 16 minuta për oriz të zier.
Ribe: 17 minuta për rizoto, 15 minuta për orizin e zier.
S. Andrea: 16 minuta për rizoto, 15 për oriz të zier.
Origjinali: 15 minuta për orizin e zier.
Lungo B (Thaibonnet): 12 minuta për oriz të zier.