Historia tronditëse e kryqëzimit

1 Shkurt 2023, 20:01 / AKTUALITET ALFA PRESS

Historia tronditëse e kryqëzimit

Pavarësisht asociacioneve të tij moderne, kryqëzimi ishte një formë e shpeshtë ndëshkimi që ka një histori të gjatë në botën e lashtë. 

Gjatë gjithë historisë, dhjetëra mijëra individë u kryqëzuan nga regjime dhe sundimtarë të ndryshëm për një mijë vjet.
 
Kush e filloi përdorimin e Kryqëzimit?

Kryqëzimi si një formë ndëshkimi ishte i zakonshëm në botën e lashtë. Ishte një dënim i lirë, efektiv dhe i dhimbshëm.

Persianët, romakët, kartagjenasit dhe maqedonasit e përdorën të gjithë kryqëzimin si mjet dënimi.

Praktika për herë të parë shfaqet dukshëm në shekullin e 6-të pes dhe vazhdon deri në shekullin e 4-të të e.s.

Kryqëzimi nuk filloi apo mbaroi me kryqëzimin e Jezusit; përkundrazi, ai ishte një figurë e vetme mes një deti viktimash pa emër, të vendosura në kryqe në të gjithë globin.

Ishte Perandori Konstandini i Madh i Romës që nxorri një dekret që shpalli të jashtëligjshëm kryqëzimin brenda perandorisë.

Si perandori i parë i krishterë i Romës, Kostandini e ndaloi kryqëzimin si një mjet për të nderuar Jezu Krishtin.

Të krishterët shpesh u kryqëzuan për besimin e tyre, duke filluar me dishepujt e Krishtit dhe duke vazhduar deri në shekullin e njëzetë. 

Njerëzit do të përdornin formën e vjetër të ndëshkimit për të ekzekutuar të krishterët, sepse ata dukej se e nderonin aq shumë kryqin.

Darius I i Perandorisë Akaemenide Persiane ishte përgjegjës për një nga rastet më të hershme të kryqëzimit masiv.

Në ditët e para të mbretërimit të Darit, një tjetër monark i quajtur Araka e shpalli veten Nebukadnetsar IV dhe mori në zotërim qytetin jetik të Babilonisë. 

Dariu u përgjigj duke dërguar një nga gjeneralët e tij të besuar, Intafrenes, për të rimarrë qytetin. 

Ai shpejt e rimori qytetin me pak rezistencë, por Araka dhe shokët e tij u kryqëzuan.

Sipas vlerësimeve aktuale, 3000 persona u kryqëzuan në Babiloni atë ditë.

Kartagjenasit ishin të njohur për kryqëzimin, të cilin ata e përdorën për viktimat e të gjitha shtresave socio-ekonomike. Gjatë periudhës së tyre të shkëmbimeve intensive kulturore dhe ushtarake, Kartagjena ka shumë të ngjarë ua kaloi këtë traditë romakëve. 

Kur gjeneralët dhe udhëheqësit e tyre dështuan në betejë, Kartagjenasit dihej se i kryqëzonin ata si një mësim për të tjerët.

Për kë u përdor Kryqëzimi?

Kryqëzimi ishte një lloj dënimi i caktuar për lloje të caktuara të shkelësve dhe rebelëve. 

Krimet e thjeshta ose të zakonshme si përdhunimi, grabitja apo edhe vrasja rrallë dënoheshin me kryqëzim. 

Në vend të kësaj, individët e konsideruar si një kërcënim për paqen ishin ata që më së shumti i jepej dënimi i tmerrshëm. Skllevërit, piratët, agjitatorët politikë, rebelët dhe heretikët fetarë janë konsideruar të gjithë një kërcënim për trazira më të gjera. 

Ata ishin kriminelë për të cilët shteti mendonte se duheshin dënuar.

Hebrenjtë ishin një nga komunitetet më të persekutuara. 

Pas revoltës hebraike në vitin 70 të es, romakët do të urdhëronin kryqëzimin e të gjithëve nga Jezu Krishti deri te mijëra rebelë. 

Ciceroni foli shumë për kryqëzimin duke e quajtur atë "një dënim më të tmerrshëm dhe të neveritshëm". 

Në fund të vitit 71 pes, ndodhi një nga rastet më famëkeqe të kryqëzimit masiv. 

Kjo ishte një kryengritje e madhe skllevërsh e udhëhequr nga gladiatorë të stërvitur. 

Në kulmin e saj, afro 100,000 skllevër dhe romakë të varfër marshuan përgjatë Italisë, duke paraqitur një kërcënim të madh për Romën. Megjithatë, rebelimi përfundimisht u shua.

Për të larguar revoltat e ardhshme të skllevërve, 6000 rebelë u kryqëzuan përgjatë Rrugës Apiane. Ata u lejuan të vareshin në kryqet e tyre për milje si një mesazh për të tjerët./ Përgatiti Alfapress.al 

 

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128