“Frekuencat e Paqes”, ninulla e krijuar për fëmijët sirianë të traumatizuar nga lufta, për të rënë në gjumë

31 Mars 2023, 17:15 / KOSOVA ALFA PRESS

“Frekuencat e Paqes”, ninulla e krijuar për fëmijët

Stacionet radiofonike siriane po transmetojnë një lloj të ri ninulle çdo mbrëmje për të ndihmuar fëmijët e traumatizuar në të gjithë vendin të bien në gjumë.

Projekti “Frekuencat e Paqes” është punë e neuroshkencëtarëve dhe aplikacionit të terapisë muzikore Spiritune që synon fëmijët sirianë.

Ghaliaa Chaker , një këngëtare siriane me bazë në Dubai, shkroi dhe regjistroi ninullën në arabisht. 24-vjeçarja ishte mësuar të shkruante këngë, por asnjëherë një ninullë. Ajo thotë se tema e tërhoqi. “Të shkruaja një ninullë nuk më ka shkuar kurrë në mendje. Por gjëja që ndikoi tek unë ishte tema. Për të qenë në gjendje të ndihmojmë fëmijët dhe refugjatët sirianë”, tha Chaker për CNN.

Nisma kombinon terapinë muzikore dhe kërkimin klinik nga neuroshkencëtarët në Universitetin e Nju Jorkut dhe Universitetin Stanford. Ai identifikon karakteristikat muzikore që nxisin emocionet në tru për të nxitur dhe përmirësuar gjumin.

“Ne po punonim në frekuenca specifike për këngën sepse donim që ajo të ishte e lehtë për fëmijët”,  tha këngëtarja, duke shtuar se ata nuk donin që ajo të ishte shumë emocionale apo shumë e lumtur.

Lufta civile e Sirisë filloi në vitin 2011, duke lënë mijëra sirianë në mërgim, dhe të tjerëve u mungonte aksesi në ushqim dhe strehim. Sipas UNICEF-it, rreth 5 milionë fëmijë kanë nevojë për ndihmë për të përballuar pasojat e luftës. Kjo është përkeqësuar nga tërmeti me magnitudë 7.8 që goditi Sirinë dhe Turqinë më 6 shkurt, i cili vrau mbi 7,000 njerëz në Siri.

Aplikacioni i terapisë Spiritune, i cili përdor metoda të mbështetura shkencërisht për terapinë përmes muzikës, siguroi udhëzime shkencore për kompozimin muzikor, me ndihmën e neuroshkencëtarit Daniel Bowling, tha CEO Jamie Pabst për CNN.

Bowling, një neuroshkencëtar në Universitetin e Stanfordit, tha se studimet kanë treguar se meloditë e thjeshta mund të qetësojnë fëmijët, duke shtuar se fushata e ninullave përfshin elemente të njohura – të tilla si gjuha arabe – të cilat mund të ndihmojnë në rregullimin e sistemit nervor.