KLSH gjen 811 mln euro shkelje/ Ulet me 10 herë dëmi ekonomik që duhet kthyer në buxhet

30 Maj 2023, 19:41 / AKTUALITET ALFA PRESS

KLSH gjen 811 mln euro shkelje/ Ulet me 10 herë dëmi ekonomik që

Në 205 auditime të kryera në institucione shtetërore, KLSH ka gjetur 811 milion euro dëme në buxhet.

Kontrolli i Lartë i Shtetit gjithashtu bën me dije se gjatë 2022-it u bën katër kallëzime penale për 16 zyrtarë për shkak të abuzimit me fondet publike.

Ndërkohë, ajo që vihet re nga vitit i kaluar është fakti se dëmi ekonomik faktik që duhet të rikthehet si vlerë në buxhet është ulur ndjeshëm nga një vit më parë. Kjo shumë rezultoi në vlerën e 159 milionë eurove në 2021-in, ndërsa në 2022-in qëndron në 13 milionë euro.

Ndërkohë rritje të ndjeshme kanë dëmet e shkaktuara nga keqmenaxhimi, mosplanifikimi i mirë apo moseficenca e fondeve shtetërore, që njihen sit ë ardhura të munguara në buxhet, KLSH I ka llogaritur në vlerën e plot 798 milionë eurove.

Mosmenaxhim i fondeve publike KLSH evidenton se vjen nga dy burime kryesore si shit/blerja dhe dhënia me qira e pasurive shtetërore, ndërsa surprizë këtë vit vjen edhe mosmbledhja e taksave nga bashkitë. Edhe shpenzimet për investimet mbajnë një barrë të madhe tek mungesa e të ardhurave në buxhet. Edhe zëri të tjera apo shkelje në disiplinën buxhetore është një nga barrat më të mëdha.

KLSH edhe në raportin e këtij viti vijon të theksojë problemin e qeverisë me ndryshimin e shpeshtë të buxhetit me akte normative, gjë e cila sjell planifikim të dobët të financave publike sipas institucionit.

 

 

Po ndodh...