Nga shënjestrimi i Gardës Revolucionare, te sulmi kibernetik, 4 opsionet në tavolinë me kundërpërgjigjet e Izraelit ndaj Iranit

17 Prill 2024, 14:05 / BOTA ALFA PRESS

Nga shënjestrimi i Gardës Revolucionare, te sulmi kibernetik, 4

Katër opsionet u diskutuan në tryezën e këshillit të luftës të Izraelit për përgjigjen e Tel Avivit ndaj sulmit të Iranit, me qëllim arritjen e rezultateve të ndryshme strategjike duke filluar nga parandalimi i një sulmi të ri në të ardhmen deri te shmangia e një lufte në shkallë të gjerë. Këto opsione janë publikuar nga New York Times.

“Izraeli nuk dëshiron që Irani të arrijë në përfundimin se mund të sulmojë tokën izraelite në përgjigje të një sulmi izraelit kundër interesave iraniane në një vend të tretë. Por në të njëjtën kohë, Izraeli nuk dëshiron dhe nuk mund të përballojë një konflikt në shkallë të gjerë me Iranin, ndërsa ai po lufton në Gaza dhe po lufton me satelitët e Teheranit në kufirin e tij”, -thanë zyrtarët izraelitë për NYT. Sipas New York Times, anëtarët e këshillit të luftës të Izraelit po shqyrtojnë opsione mjaft të forta për t’i dërguar një mesazh të qartë Iranit se sulme të tilla nuk do të mbeten pa përgjigje, por jo aq të forta sa të shkaktojnë përshkallëzim të madh.

Katër opsionet dhe disavantazhet e tyre

– Një sulm ndaj një objektivi iranian, siç është baza e Gardës Revolucionare, por jashtë Iranit, në një vend si Siria. Ana negative është se një opsion i tillë është në disproporcion me një sulm të drejtpërdrejtë nga Irani në tokën izraelite

– Një goditje në një objektiv simbolik në tokën iraniane, por një veprim i tillë do të kërkonte konsultim me SHBA-në në rrezik për të zemëruar Uashingtonin, i cili ka shprehur mosmarrëveshjet e saj me disa goditje të tilla.

– Një sulm kibernetik në infrastrukturën iraniane. Megjithatë, një veprim i tillë do të ekspozonte para kohe aftësitë e Izraelit në këtë lloj lufte dhe nuk do të ishte një përgjigje e ngjashme ndaj një sulmi ajror si ai i Iranit.

– Përshpejtimi i sulmeve në shkallë të vogël në tokën iraniane, duke përfshirë atentate në shënjestër që do të kryhen nga Mossad. Për sulme të tilla, megjithatë, Izraeli nuk merr përgjegjësi dhe për këtë arsye nuk pranon publikisht një goditje si ajo e Iranit se një përgjigje e shpejtë me argumentin e vetëmbrojtjes do t’i jepte legjitimitet sulmit të Tel Avivit. “Megjithatë, mbetet e panjohur pse ky vendim nuk u mor përfundimisht”, shton New York Times.

Zyrtarët amerikanë janë përpjekur si publikisht ashtu edhe privatisht të bindin Izraelin se nuk ka nevojë të hakmerret kundër Iranit, duke argumentuar se Netanyahu mund të pretendojë fitoren pasi ka kapur me sukses raketat balistike dhe dronët e dërguar nga Teherani. Në të njëjtën kohë, megjithatë, ka zyrtarë amerikanë që thonë se e kuptojnë se mund të jetë e pamundur të parandalohet një kundërsulm izraelit, sepse ata e kuptojnë se ka zyrtarë izraelitë që besojnë se duhet të ketë një përgjigje që do të shihet nga e gjithë bota.

 

Po ndodh...