Mashtrimi ‘2 euro’ që ka pushtuar Facebook dhe Instagram: 5 shenjat që duhet të dini

7 Qershor 2024, 14:51 / TRENDING ALFA PRESS

Mashtrimi ‘2 euro’ që ka pushtuar Facebook dhe Instagram: 5

Javët e fundit duket se Facebook dhe Instagram po i pushton i ashtuquajturi mashtrim 2 euro, i cili konsiston në ofrimin e përdoruesve për blerjen e produkteve teknologjike për vetëm 2 euro (ose, ndonjëherë, në "variante" të tjera të karakterizuara nga shumë dhe në mënyrë të pajustifikueshme me zbritje). Për të mbrojtur veten, duhet t'i kushtoni vëmendje disa detajeve që dallojnë pa mëdyshje reklamat autentike nga ato mashtruese.

Ku konsiston mashtrimi 2 euro në Facebook dhe Instagram?

Mënyra e veprimit me të cilën kryhet mashtrimi me 2 euro është konceptualisht shumë i thjeshtë: mashtruesit krijojnë faqe të rreme sociale shumë të ngjashme me ato zyrtare të zinxhirëve të njohur dhe themeluar të elektronikës së konsumit (për shembull Mediaworld, Unieuro, Euronics, etj.) duke u ofruar përdoruesve oferta "të mahnitshme", të cilat zakonisht konsistojnë në blerjen e produkteve teknologjike me një vlerë nominale prej qindra eurosh, me zbritje të madhe dhe të arritshme për vetëm 2 euro (ose, në versionet e tjera të mashtrimit, për pak më shumë).

Natyrisht, nëse përdoruesi merr karremin, për shembull duke klikuar në lidhjet dhe duke dhënë detajet e pagesës ose, në çdo rast, të dhënat personale, mashtrimi në fakt e ka arritur objektivin e tij: të nxjerrë para nga viktima fatkeqe dhe/ose të vjedhë  të dhënat personale (ndoshta për t'i rishitur ato në Dark web).

Si të njohim mashtrimin 2 euro në Facebook dhe Instagram

Njohja e mashtrimit 2 euro në Facebook dhe Instagram, megjithatë, nuk është aspak e komplikuar: thjesht duhet t'i kushtoni pak vëmendje për të dalluar postimet e bëra nga njerëzit e këqij. Këtu janë disa elementë që mund të përfshihen në identikitin hipotetik të një ngjarjeje pas mashtrimit, të theksuar gjithashtu në pamjen e ekranit në fund.

Postimi ka një ton sensacionalist: nëse vëreni praninë e shumë pasthirrmave në tekstin e postimit dhe përdorimin e tepruar të termave sensacionalistë, si "zbritje të mëdha", "përfitoni nga produkti i fundit', kjo reklamë është mashtruese.

Postimi përmban gabime sintaksore ose gramatikore: ndonjëherë mashtruesit mund të krijojnë mesazhin në një gjuhë (për shembull anglisht) dhe ta përkthenin atë në shumë të tjera pa i kushtuar vëmendje gabimeve të mundshme sintaksore dhe gramatikore që bëhen shpesh nga përkthyesit në internet.

Faqja ose llogaria nuk verifikohet: "çeku blu" në faqen e një kompanie në Facebook ose llogarinë në Instagram shërben për të vërtetuar komunitetin se është një llogari e verifikuar. Në mungesë të këtij detaji të vogël (por domethënës), është praktikisht e sigurt që keni të bëni me një llogari false.

Produktet e reklamuara zbriten pa asnjë arsye të vlefshme: pasi askush nuk i jep asgjë askujt, nëse një ofertë është shumë e mirë për të qenë e vërtetë... definitivisht nuk është e vërtetë!

Postimet kanë komente që vijnë nga llogari të dyshimta: për ta bërë njoftimin të duket më i besueshëm, mashtruesit mund të krijojnë llogari të rreme (zakonisht të karakterizuara nga emra "të dyshimtë") me të cilat komentojnë postimet e bëra. Nëse komentet në fjalë kanë edhe tone sensacionale, ka gjasa të jenë false.

Nëse do të hasni reklama të ngjashme me ato që kemi përshkruar, përveçse të mos klikoni në lidhjet që përmbajnë, do të ishte e mençur të raportoni postimin dhe llogarinë përkatëse që e ka publikuar atë në platformë, në mënyrë që të mund të merren masat e nevojshme. 

Po ndodh...