Zbulimi i planeteve të ngjashëm me Tokën është afër, çfarë raportojnë shkencëtarët

30 Mars 2024, 12:22 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Zbulimi i planeteve të ngjashëm me Tokën është

Së shpejti mund të zbulohen planete të rinj të ngjashëm me Tokën, pohojnë shkencëtarët. Në veçanti, ata zhvilluan një “nyje ylli”, e aftë për të analizuar dritën blu-jeshile të emetuar nga yjet.

Astronodet mund të zbulojnë ndryshime të vogla në dritën e një ylli të krijuar nga ekzoplanetet që rrotullohen në orbitën, duke zbuluar potencialisht një planet të ngjashëm me Tokën.

Zbulimi u bë nga fizikanët nga Universiteti Heriot-Watt në Edinburg dhe Universiteti i Kembrixhit.

“Ky është një zhvillim emocionues që do të na lejojë të studiojmë planetë më të vegjël në orbita më të gjata se kurrë më parë, me qëllimin e zbulimit të planetit të parë ‘tokësor’ që rrotullohet rreth një ylli të ngjashëm me diellin,” tha Dr. Samantha Thomson nga Kembrixhi.

Profesori Heriot-Watt Derrick Reid tha se drita me gjatësi vale më të shkurtër që sistemi i ri mund të ekzaminojë është “e pasur me tipare të absorbimit atomik me interes për astronomët“. Ai shtoi se “qasja jonë e re ofron për herë të parë një sekuencë të vazhdueshme të treguesve optikë nga ultravjollcë në blu-jeshile që shërbejnë si një shkallë e saktë e gjatësisë valore në këtë pjesë të spektrit.”

 

Po ndodh...