Shkencëtarët bëjnë zbulimin e papritur! Para mijëra vitesh njerëzit hynë në tunelet nëntokësore ku shkrihej llava dhe…

9 Maj 2024, 08:18 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Shkencëtarët bëjnë zbulimin e papritur! Para mijëra

Njerëzit që jetuan në Gadishullin Arabik mijëra vjet më parë u futën në ilegalitet kur donin të mposhtnin nxehtësinë.

Teksa udhëtonin midis oazeve dhe kullotave, ata u futën në tunele të mëdha nëntokësore ku lava e shkrirë kishte rrjedhur dikur miliona vjet më parë, sipas një studimi të fundit.

Duke filluar në Epokën e Gurit, barinjtë neolitikë zbritën dhe pushtuan këto tunele të mëdha, të njohura si tuba llave, kanë zbuluar arkeologët. Ajri më i freskët nën tokë do të kishte siguruar një qetësi të mirëpritur nga dielli dhe era, dhe për mijëra vjet, njerëzit do të strehoheshin me bagëtitë e tyre në tunele. Barinjtë lanë pas objekte dhe madje gdhendën fotografi në muret shkëmbore, raportuan studiuesit më 17 prill në revistën PLOS One.

Në fushën e lavës Harrat Khaybar, rreth 78 milje (125 kilometra) në veri të Medinës në Arabinë Saudite është një sistem tuneli i quajtur Umm Jirsan, më i gjati në rajon. Shkencëtarët nuk e kanë konfirmuar ende moshën e llavës që formoi këtë sistem, por një studim i vitit 2007 sugjeroi se ishte rreth 3 milionë vjeç. Umm Jirsan shtrihet gati 1 milje (1.5 kilometra), me kalime që janë deri në 12 metra të larta dhe deri në 45 metra të gjera.

Arkeologët në Umm Jirsan kohët e fundit gjetën eshtra kafshësh që datojnë nga 400 vjet në më shumë se 4000 vjet më parë dhe mbetje njerëzore që variojnë nga 150 vjet deri në rreth 6000 vjet më parë. Ekipi hulumtues gjeti gjithashtu fragmente pëlhurash, copa druri të gdhendur dhe dhjetëra vegla guri – dëshmia e parë që njerëzit po përdornin tunelet, duke filluar të paktën 7000 vjet më parë.

“Nga raportet e mëparshme ne e dinim se fosilet ruheshin në vend,” tha autori kryesor i studimit Dr. Mathew Stewart , një studiues në Qendrën Kërkimore Australiane për Evolucionin Njerëzor në Universitetin Griffith në Australi.

“Megjithatë, ne nuk prisnim të gjenim prova për pushtimin njerëzor në formën e artit shkëmbor, artefakteve litike, strukturave prej guri dhe qeramikës”, tha Stewart për CNN në një email. “Njerëzit i përdorën dhe i pushtuan këto tuba llave gjatë mijëvjeçarëve. Ndërsa shumica e kërkimeve në Arabi përqendrohen në vendet sipërfaqësore, mjediset nëntokësore si në Umm Jirsan ofrojnë potencial të jashtëzakonshëm për të plotësuar disa nga boshllëqet në të dhëna.

Ky zbulim nxjerr në pah rëndësinë e Umm Jirsan dhe tuneleve të tjera për të kuptuar shpërndarjen njerëzore në rajon, tha Guillaume Charloux , një arkeolog me Qendrën Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore. Në përgjithësi, njohuritë për klimën e lashtë dhe njerëzit në Arabinë veriperëndimore janë të kufizuara, “veçanërisht gjatë fazës kalimtare midis neolitit dhe fillimit të mijëvjeçarit të dytë”, tha Charloux, i cili studion vendet antike në Arabinë Saudite, por nuk ishte i përfshirë në kërkime.

Rreth kësaj kohe, njerëzit vendas po vendoseshin rreth oazeve të sapoformuara; Shfaqja e këtyre strehëve të shkretëtirës do të formësonte modelet e migrimit njerëzor në rajon për mijëvjeçarë, tha ai përmes emailit. “Kontributi kryesor i këtij projekti kërkimor novator dhe madhor më duket se është se nxjerr në dritë përdorimin afatgjatë – ndoshta pushtim kalimtar – të këtij lloji shpelle, i cili kishte mbetur i pastudiuar, dhe potencialin e tyre të madh, veçanërisht për të kuptuar kontekstet paleomjedisore.”

‘Arabia e Gjelbër’

Për gati 15 vjet, Steëart dhe kolegët e tij kanë mbledhur së bashku prova të jetës së lashtë njerëzore në Arabi, kryesisht nga vendet përreth depozitave të liqenit, tha Stewart. Duke filluar rreth 400,000 vjet më parë, periudhat e përsëritura të lagështirës ngopën shkretëtirat arabe me reshje shiu. Gjatë këtyre fazave të “Arabisë së Gjelbër”, liqenet dhe pellgjet ishin të bollshme dhe peizazhi lulëzoi me bimësi të harlisur, duke çuar në valët e njerëzve migrues që u shpërndanë në Azinë jugperëndimore, Stewart dhe studiues të tjerë raportuan më parë në revistën Nature.

Por faza e fundit e Arabisë së Gjelbër ishte rreth 55,000 vjet më parë, dhe mjediset e ashpra të shkretëtirës nuk janë të sjellshme për provat arkeologjike. Ndërsa veglat prej guri ruhen mirë në shkretëtira të thata, kockat dhe materialet e tjera organike degradohen dhe shkatërrohen lehtësisht nga erozioni dhe nxehtësia dhe të ftohtit ekstrem, duke lënë pak për studiuesit për të interpretuar, vuri në dukje Stewart.

“Për këtë qëllim, në vitin 2019 ne vendosëm të hetojmë mjediset nëntokësore ku organet dhe sedimentet mund të ruhen më mirë,” tha ai.

Kështu që shkencëtarët e kthyen vëmendjen e tyre tek Umm Jirsan. Vendi ishte hartuar më parë nga Shërbimi Gjeologjik Saudit dhe një raport i vitit 2009 e përshkruan atë si një strehë për kafshët e egra si dhelprat, ujqërit, zogjtë dhe gjarpërinjtë. Kockat e eshtrave në tunele përfshinin fragmente të kafkës së njeriut të vlerësuara në atë kohë rreth 4000 vjet të vjetra. Por deri në vitin 2019, sistemi i tunelit nuk ishte hetuar ende nga afër nga arkeologët, tha Steëart.

“Ne ishim në gjendje të datonim kockat dhe sedimentet e kafshëve, të cilat na informuan se njerëzit filluan të pushtonin shpellën 7000 vjet më parë dhe ndoshta qysh 10000 vjet më parë,” tha Steëart.

Krahasuar me vendet e tjera ku dikur jetonin njerëzit, sasia e materialit arkeologjik në Umm Jirsan ishte “mjaft e pakët”, duke sugjeruar që njerëzit po i vizitonin tunelet si strehimore të përkohshme në vend që të jetonin atje përgjithmonë, raportuan autorët e studimit.

Gdhendjet e kafshëve

Në një tunel tjetër pranë Umm Jirsan, studiuesit gjetën 16 panele të artit shkëmbor të gdhendur. Gdhendjet dukej se ishin skena të tufave, me njerëz të veshur me vegla, me figura shkop, që qëndronin përkrah kafshëve të zbutura si qentë, bagëtitë, dhitë dhe delet. Gdhendje të tjera tregonin kafshë me brirë të harkuar në mënyrë dramatike që ngjanin me brirët e një dhie; megjithatë, këto kafshë me brirë mund të përfaqësojnë një racë tjetër të dhive të zbutura, sipas studimit. Subjektet e gdhendjeve dhe veshja e tyre me llak lë të kuptohet se ato datojnë në një periudhë rajonale të njohur si kalkolitike (rreth 4500-3500 pes), e cila i parapriu ngritjes së epokës së bronzit.

“Së bashku, gjetjet arkeologjike në vend dhe në peizazhin përreth përshkruajnë një pamje të përdorimit të përsëritur të tubit të lavës Umm Jirsan gjatë mijëvjeçarëve,” tha Stewart. Vendi – i cili shtrihet përgjatë një rruge të njohur migrimi për barinjtë e epokës së bronzit, “mund të ketë shërbyer si një pikë ndalimi, një vend strehimi i mbrojtur nga elementët”.

Kjo dëshmi e paprecedentë e pushtimit njerëzor në tubat e lavës arabe hedh dritë mbi mënyrën se si njerëzit u përshtatën për të jetuar në peizazhe të thata dhe hetimi i mëtejshëm i Umm Jirsan dhe tubave të tjerë të llavës premton të shtojë edhe më shumë detaje, shtoi Stewart.

“Këto vende kanë potencial të jashtëzakonshëm për të plotësuar disa nga boshllëqet në arkivat natyrore dhe kulturore që ekzistojnë në të dhënat arkeologjike arabe.”

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128