Prilli i 2024, muaji më i nxehtë në histori, i 11-të radhazi

8 Maj 2024, 15:15 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Prilli i 2024, muaji më i nxehtë në histori, i 11-të radhazi

Prilli i vitit 2024 ishte muaji i 11-të radhazi me temperatura globale që kane thyer rekordin, thanë shkencëtarët e BE-së.

Gjithashtu, ky ishte prilli i parë i regjistruar me një temperaturë mesatare globale mbi 15 gradë Celsius”, sipas të dhënave nga shërbimi i BE-së për ndryshimet klimatike “Copernicus”.

Sipas shefit të “Copernicus”, Carlo Buontempo, përqendrimi në rritje i gazeve serrë do të vazhdojë të nxisë temperaturat globale drejt rekordeve të reja.

“Temperatura e ajrit në sipërfaqe ishte mesatarisht 15,03 gradë Celsius në prill, 0,67 gradë Celsius më e lartë se mesatarja e prillit për vitet 1991 deri në 2020”, tha sot shërbimi.

Në Evropë, prilli ishte 1,49 gradë Celsius më i ngrohtë se periudha e krahasueshme.

Sipas Agjencisë Evropiane të Mjedisit (EEA), Evropa po nxehet më shpejt nga të gjitha kontinentet.

Krahasuar me periudhën nga 1850 deri në 1900, periudha e referencës para-industriale, muaji prill ishte 1,58 gradë Celsius më i ngrohtë globalisht”, sipas raportit.

Temperatura mesatare globale nga maji i 2023 deri në prill 2024 është më e larta që nga fillimi i regjistrimeve dhe është 1,61 gradë Celsius mbi mesataren para-industriale.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se objektivi prej 1,5 gradë Celsius i Marrëveshjes së Parisit është humbur, pasi për këtë qëllim përdoren vlerat mesatare afatgjata.

Nëse trendi i temperaturës në 30 vitet e fundit vazhdon, kjo do të ndodhë në vitin 2033”, tha “Copernicus”.

Shërbimi i BE-së publikon rregullisht të dhëna për temperaturën e sipërfaqes së Tokës, shtresën e akullit të detit dhe reshjet.

Gjetjet bazohen në analizat e krijuara nga kompjuteri që përfshijnë miliarda matje nga satelitët, anijet, avionët dhe stacionet e motit në mbarë botën.

Të dhënat e përdorura datojnë që nga viti 1950, me disa të dhëna të mëparshme të disponueshme gjithashtu.

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128