jë zbulim i fundit në Peru ka shkaktuar një debat të ashpër në botën shkencore dhe arkeologjike, pasi disa pretendohen se trupat mumifikuar mund të jenë të lidhura me alienët.

Gazetari dhe studiuesi i UFO-ve, Jaime Maussan, insiston në analiza të mëtejshme për të provuar origjinën e tyre, duke shkaktuar kontroversa dhe përpjekje ligjore për t’u dërguar në laboratorë të specializuar në SHBA.

Megjithatë, historianët dhe arkeologët janë skeptikë, duke përmendur praktikat historike të lidhjes së kokës në kulturat e vjetra të Peruasë dhe trafikun e artifakteve të rreme. Heaney, historiani i Amerikës Latine në Penn State, theksoi dy realitete kryesore historike në mbështetje të mendimit të tij se trupat nuk janë aq ‘alienë’ sa duket të jenë.

Dhe asnjë provë nuk e lidh praktikën, as kokat e zgjatura, të prodhuara si ‘aliene’, me mitet apo legjendat indigjene për qeniet nga qielli, yjet apo kudo tjetër.

Së dyti, sipas Heaney-t, shekujt e bastisjes ndërkombëtare të varreve, vjedhjeve, rimëkëmbjes, rivarrimeve të rastësishme dhe trafikimit të tregut të zi të ‘antikeve’ reale dhe të rreme peruane, kanë mbjellë konfuzion të thellë mbi artefaktet historike të vendit.