Anija e saj kozmike kineze ulet me sukses në anën e largët të Hënës! Misteret që pritet të zgjidhen nga gurët e mbledhur në kraterin e Polit Jugor

2 Qershor 2024, 11:30 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Anija e saj kozmike kineze ulet me sukses në anën e largët

Anija kozmike kineze pa ekuipazh është ulur me sukses në anën e largët të Hënës, një vend i paeksploruar ku pothuajse askush nuk përpiqet të shkojë.

Chang’e 6 mësohet se është ulur në Polin e Jugut-Aitken mëngjesin e së dielës në orën 06:23 me kohën e Pekinit, tha Administrata Kombëtare e Hapësirës së Kinës (CNSA).

Nisur më 3 maj, misioni synon të mbledhë gurë dhe tokë të çmuar nga ky rajon për herë të parë në histori.

Sonda mund të nxjerrë disa nga shkëmbinjtë më të vjetër të Hënës nga një krater i madh në Polin e saj Jugor.

Ulja ishte e mbushur me rreziqe, sepse është shumë e vështirë të komunikosh me anijet kozmike pasi të arrijnë në anën e largët të Hënës. Kina është i vetmi vend që e ka arritur këtë sukses më parë, duke zbritur Chang’e-4 në 2019.

Anija duhet të kalojë deri në tre ditë duke mbledhur materiale nga sipërfaqja në një operacion që CNSA tha se do të përfshinte “shumë risi inxhinierike, rreziqe të larta dhe vështirësi të mëdha”.

“Të gjithë janë shumë të emocionuar që mund t’i hedhim një sy këtyre shkëmbinjve që askush nuk i ka parë më parë,” shpjegon profesori John Pernet-Fisher, i specializuar në gjeologjinë hënore në Universitetin e Mançesterit.

Ai ka analizuar shkëmbinj të tjerë hënor të sjellë nga misioni amerikan Apollo dhe misionet e mëparshme kineze. Por thotë se mundësia për të analizuar shkëmbinj nga një zonë krejtësisht e ndryshme e Hënës mund t’u përgjigjet pyetjeve themelore se si formohen planetët.

Shumica e shkëmbinjve të mbledhur deri më tani janë vullkanikë, të ngjashëm me atë që mund të gjejmë në Islandë ose Hawaii. Por materiali në anën e largët do të kishte një kimi tjetër.

“Do të na ndihmonte t’u përgjigjemi atyre pyetjeve vërtet të mëdha, si si formohen planetët, pse formohen koret, cila është origjina e ujit në sistemin diellor?” thotë profesori.

Misioni synon të mbledhë rreth 2 kg material duke përdorur një krah mekanik, sipas CNSA.

Pellgu i Polit të Jugut–Aitken, një krater me ndikim, është një nga më të mëdhenjtë e njohur në sistemin diellor.

Nga atje, sonda mund të mbledhë materiale që vinin nga thellësia e mantelit hënor – bërthama e brendshme e Hënës – thotë Prof Pernet-Fisher.

Poli Jugor i Hënës është kufiri tjetër në misionet hënore – vendet janë të prirura të kuptojnë rajonin sepse ka një shans të mirë që ai të ketë akull.

Po ndodh...