12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

8 Maj 2024, 11:43 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

“Të dish, është të dish që ti nuk di asgjë”-ka thënë Sokrati. Falë shkencës ne dimë shumë, por ka akoma më shumë gjëra që ne nuk i dimë.

Më poshtë po iu sjellim disa nga misteret e shkencës, për të cilat studiuesit akoma nuk kanë një përgjigje.

Si u formua Universi?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Disa gjëra që dimë për universin: është i pafundëm, është i mbushur me vrima të zeza. Dhe një nga ato gjëra që nuk dimë: si filloi. Disa studiues pyesin veten nëse ai madje kishte një fillim apo ishte gjithmonë atje...

Çfarë ndodh brenda një vrime të zezë?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Vrimat e zeza janë vende në hapësirë ​​ku graviteti është aq i fortë sa edhe drita nuk mund të shpëtojë, kështu që askush nuk ka qenë ndonjëherë në gjendje të thotë se çfarë ndodh brenda një vrime të zezë.

Fati i universit.

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Ashtu si shkencëtarët nuk kanë kuptuar se si filloi universi, ata nuk kanë kuptuar se si do të përfundojë. Ata e dinë se jeta në tokë nuk mund të vazhdojë përgjithmonë, sepse jeta në tokë mbështetet nga dielli, i cili, si të gjithë yjet, përfundimisht do të vdesë. Dhe ata e dinë se universi do të përfundojë, por se si do të ndodhë kjo, varet nga shumë të panjohura (duke përfshirë formën e universit, densitetin e saj dhe sasinë e errësirës brenda saj).

Materja e zezë.

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Shkencëtarët besojnë se shumica e universit përbëhet nga "materia e zezë", e cila nuk lëshon dritë ose energji. Ndërsa shkencëtarët mund të ju tregojnë se çfarë nuk është "Materie e errët", ata nuk mund të tregojnë se çfarë është në të vërtetë, apo çfarë përbëhet prej tij. "Ne kemi një inventar të plotë të universit", tha për Smithsonian Magazine, "Sean Carroll, një kozmolog i Institutit të Teknologjisë të Kalifornisë" dhe nuk ka kuptim. Dhe derisa shkencëtarët ta kenë zgjidhur, fati i universit do të mbetet përgjithmonë i panjohur.

Si filloi jeta?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Po flasim për jetën në tërësi, jo vetëm për jetën njerëzore. Gjetjet e reja shfaqen gjithnjë në lidhje me mënyrën se si blloqet themelore të ndërtimit të jetës mund të gjeneroheshin në kushte primordiale ose të vinin në Tokë nga hapësira e jashtme.

Piramidat e Egjiptit.

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Ndërtuar në mes të 2589 dhe 2504 p.e.s, piramidat egjiptiane do të ishin një mrekulli e inxhinierisë dhe fizikës edhe nëse ato ishin ndërtuar sot. Pra, si vepruan ata njerëz të lashtë për ndërtimin e tyre? Ka shkencëtarë që besojnë se të huajt nga një planet tjetër duhet të jenë përfshirë...

A ka jetë inteligjente jashtë Tokës?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Ndërsa ne nuk kemi gjetur shenja të jetës inteligjente jashtëtokësore, a nuk do të ishte probabiliteti themelor që të arrinim në përfundimin se diku atje janë qenie që kanë të paktën inteligjencë si tokësorët? Por le të themi se ekziston një gjë e tillë, si është jeta inteligjente e jashtëtokësore - a do të ishim në gjendje ta njohim atë me shqisat tona tokësore? Tani për tani, e gjithë gjëja mbetet një mister.

Çfarë janë ato shpërthime të çuditshme që vijnë nga hapësira?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Shkencëtarët kanë vërejtur shpërthime të mëdha të valëve të radios që vijnë nga tre miliardë vite dritë larg (bazuar në llogaritjet tepër të komplikuara). "Njerëzit duan të besojnë se janë nga një qytetërim i avancuar jashtëtokësor, dhe kjo hipotezë nuk është përjashtuar tërësisht nga studiuesit në Breakthrough Listen, një program kërkimor shkencor i dedikuar për të gjetur dëshmi të jetës inteligjente në univers," sipas CNN. Por askush nuk e di, dhe ka shumë hipoteza të tjera, duke përfshirë ato që përfshijnë vrima të zeza dhe yjet që vdesin.

Çfarë janë tardigradat?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Ju mund të keni dëgjuar për tardigradat, mikroorganizmat me tetë këmbë që janë gjetur shpesh rreth myshkut të pemëve. Ato mund të jetojnë pa ujë, t'i rezistojnë temperaturës prej -328 deri në 304 gradë Fahrenheit dhe madje të mbijetojnë në hapësirën e jashtme. Shkathtësitë e tyre të pabesueshme të mbijetesës kanë bërë që disa të spekulojnë se ata në të vërtetë kanë ardhur nga hapësira e jashtme, por shkencëtarët besojnë se ata kanë origjinën në tokë. Por shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të kuptojnë saktësisht se çfarë janë tardigradat.

Çfarë ndodhi me Amelia Earhart?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Amelia Earhart ishte gruaja e parë që fluturoi vetëm nëpër Atlantik dhe personi i parë që fluturoi solo nga Hawaii në kontinentin e SHBA. Por gjatë një përpjekjeje për fluturim rreth botës në korrik 1937, Earhart u zhduk mbi Paqësorin, dhe rrënojat e aeroplanit nuk u gjetën kurrë. Zhdukja e saj mbetet një nga misteret më të mëdha të pazgjidhura të shekullit të njëzetë, sipas History.com. A u rrëzua dhe u fundos?

Veza pulën apo pula vezën?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Megjithëse hulumtuesit britanikë zbuluan se formimi i vezëve nuk mund të ndodhë pa një proteinë të gjetur në vezoret e pulave, është pranuar se ekzistojnë lloje të tjera të llojeve të formimit të vezëve. Kjo do të thotë se veza mund të ketë evoluar para pulës.E megjithatë kjo është një teori, pra mbetet praktikisht e pamundur të gjurmoni se cili erdhi së pari.

A ka jetë pas vdekjes?

12 mistere të shkencës që nuk i ka zbuluar askush

Kushdo që ka vdekur dhe ka jetuar për të treguar për të, nuk ka përjetuar vdekjen. Apo mundet? Sigurisht, ata nuk e kanë përjetuar atë në një mënyrë të përhershme. Pra, pyetja bëhet: A ka jetë pas vdekjes nga e cila nuk kthehet? Është sfiduese për të hetuar, pasi nuk mund të kthehesh nga një vdekje nga e cila nuk ka kthim. Megjithatë, disa shkencëtarë këmbëngulin se jeta pas vdekjes është një fakt i vërtetë shkencor. Megjithatë, të tjerët insistojnë që jeta pas vdekjes është e pamundur nga pikëpamja fizike kuantike.