Krijimi i subjektit të ri është çështje urgjente politike dhe morale!

13 Qershor 2024, 00:05 / IDE NGA ALBAN DACI

Krijimi i subjektit të ri është çështje urgjente
Vendimi i gjykatës për ligjshmërinë e PD po konsiderohet si fenomen traume tek një pjesë e konsiderueshme e grupimit të Bashës!

Sigurisht brenda këtij grupimi si në çdo grupim politik ku shpesh interesat ndërthuren me nevojat, llogaritë personale e me ideale apo qëndrime, ka pasur edhe persona që qëndruan me idenë se do të ishin zyrtarisht përfaqësues politik të saj e për pasojë do të kishin karrierën e garantuar dhe privilegje të garantuara.

Për të ketë kuptuar se kush ishin këta mjafton të kuptojnë faktin se ishin sulur për të marrë poste edhe nga dy herë. Ndonjëherë këtë e kishin bërë duke pasur mandatin e deputetit dhe për shkak të nevojës që kishte Basha për grupin parlamentar, ata e kushtëzimin këtë të fundit duke marrë çfarë të donin e duke u sjellë si të donin!

Në fakt, brenda këtij lloj kishte pak idealizëm e shumë pragmatizëm dhe interesa të mirëfillta pushteti dhe karriere. Këta kishin pak lidhje me kauzat e verteta te Bashës apo edhe të tjerëve me të cilët rezistonin apo qëndronin!

Shpesh jam habitur me tolerancën që kishte Basha me njerëzit që e rrethonin! Ishte aq shumë liberal, sa thuajse shumica silleshin në mënyrë individuale, kryetar në mendjen e tyre si të barabartë me Bashën, sepse këtë të fundit nuk e mbështesin për shkak të sfidave, por sepse ky i fundit ishte në vështirësi duke mos pasur shumë mundësi në disponim.

Historia e krizës në PD, për të cilën kam folur shumë ka qenë për çështje parimore, për këndvështrime brezash dhe për ideale. Në këtë kategori bëjnë pjesë shumica e atyre që i qëndruan Bashës në krahë duke e mbështetur pa rezerva dhe pa kërkuar shkëmbime ofiqesh apo privilegjesh!

Në këtë kategori bëjnë pjesë shumica e atyre të rinjve, rreth 103 mijë që votuan për PD në zgjedhjet e fundit, të ndarë dhe të shkëputur nga e kaluara. Sot, minimalisht grupimi i Bashës fillon me një elektorat prej 100 mijë votuesish, por jo vetëm kaq!
Sistemi politike aktual është një krizë totale ku besueshmëria ndaj atyre që kanë 30 vite me simbolikën e tranzicionit nuk i duan rreth 70% e shqiptarëve.

Këtë nuk e them une, por e kanë thënë thuajse të gjitha sondazhet e dy viteve të fundit. Por, kriza më e madhe është në krahun e djathtë që në status quon aktuale nuk ofron asgjë të re, por riciklim, regres dhe kthim mbrapa. Gjithashtu, sistemi aktual politik është në krizë morale për shkak të përballjes me drejtësinë. Pak a shumë ose thuajse identike me atë italiane të fillim viteve '90, ku

Republika I ra menjëherë si tërmet dhe i zhduken partitë klasike që kishin dominuar për 40 Italinë që nga mbarimi i Luftës II Botërore. Italia pati një strateg që njihte zemrën, mendjen e barkun e Italianëve e ky ishte Berlusconi që krijoi Forza Italia, parti të djathtës liberale e të moderuar duke marrë vendin e Demokracisë Kristiane që e kishte dominuar për dekada.

Shqipëria ka nevojë për një parti të ngjashme me Forza Italian, për të zënë vendin e krizës që ka prodhuar e djathta shqiptare për shkak të konsumimit mungesës së alternativës e pengesës që i ka bërë nderimit të elitave.

Basha ka dy vjet që lufton mbi kauzat që ka ngritur!
Basha ka më shumë se dy vjet që ka njerëz që i kanë besuar dhe i kanë qëndruar besnikë duke besuar në qëndrimet dhe lidershipin e tij politik.
Basha ka rreth 100 mijë demokratë që e votuan pa bërë fushatë.

Basha ka shumicën e shqiptarëve që nuk e pranojnë me status quon e kërkojnë një ofertë të re politike.
Basha në cilësinë e liderit për të gjitha këto duhet të krijojnë menjëherë logon e tij, subjektin e tij me idetë, qëndrimet dhe parimet që ka shpalosur këto dy vite.

Basha si lider duhet t'a krijojë menjëherë këtë subjekt për të dhënë një sinjal të qartë tek njerëzit që i besojnë dhe i qëndrojnë pranë. Çdo vonesë do te dobësonte lidershipin politik të Bashës.
Basha është ndëshkuar politikisht edhe për stilin e tij duke i marrë gjëra me ngadalësi dhe kundërshtarët ecnin me vrull për t'a mundur duke i marr çdo hapësirë.

Basha ka detyrim moral ndaj besnikëve, por edhe detyrim politik ndaj shqiptarëve dhe të djathtëve që të jap sinjale të shpejta dhe forta për vazhdimësinë e rrugës së tij politike.

Po ndodh...